Super- og byggemarkeder skal stoppe plastikfrådset
Et samarbejde mellem Miljøministeriet og danske detailvirksomheder skal sætte en stopper for branchens store produktion af plastikaffald.
I Danmark har vi længe genbrugt plastikflasker, men hver dag bruger vi også store mængder andre plastikbeholdere, som ofte bare ender med at blive smidt ud og brændt. For eksempel dunke med vaskemiddel, bakker med tomater og vindruer, og spande med maling. Et nyt samarbejde med detailsektoren skal nu sikre, at langt mere plastik fra butikker, supermarkeder og byggemarkeder bliver genbrugt og genanvendt.
En del af ambitionen er, at al den plastikemballage, som detailsektoren selv er ansvarlig for, skal kunne genbruges eller genanvendes i 2025. Emballager skal i gennemsnit bestå af mindst 30 procent genanvendt plastik. Og flere engangsplastikprodukter skal væk fra hylderne.
”Vi producerer alt for meget plastik, der kun bliver brugt én gang. Så smides det ud og går op i røg. Jeg er glad for, at vi i dag sætter gang i et vigtigt samarbejde med detailsektoren. Fra producenten til affaldsbehandleren, fra den lokale købmand til varehuset. Fra isenkræmmeren til byggemarkedet. Dette samarbejde er et godt skridt mod en cirkulær økonomi,” siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.
Bedre plastik i indkøbskurven
Målet med samarbejdet er ikke at fjerne al plastikemballage fra hylderne. For der er meget godt at sige om plastik. Det beskytter vores madvarer og sørger for, at mindst muligt går til spilde. Men plastik skal bruges smartere, og kunne bruges igen og igen. Eller i det mindste laves til ny plastik i stedet for at havne i forbrændingsovnen.
Samarbejdet er derfor forankret bredt i hele detailbranchen. En styregruppe på tværs af varehuskæder skal sikre, at der bliver fundet konkrete løsninger på, hvordan mere plastik kan genanvendes og sikre, at de forskellige aktører i detailsektoren samarbejder om at indsamle og genanvende plastikaffaldet.
Styregruppen består af 16 repræsentanter fra hele værdikæden: Coop, Salling Group, Lidl, Dagrofa, Aldi, Rema1000, Elgiganten, Matas, Imerco, Jysk, Bauhaus, Schou Nordic, Orkla Danmark, Ragnsells, Faerch Plast og Plus Pack.
”Til daglig konkurrer vi om at have de bedste varer. Men vi skal ikke konkurrere om, hvordan varen er pakket ind, siger formanden for styregruppen, Per Thau, der er koncerndirektør i Coop.
”Vi skal tværtimod samarbejde om at skabe løsninger for vores klima. Det er kun gennem fælles standarder og stærkt samarbejde på tværs af værdikæden, at det kan lykkes. Deltagerne i sektorsamarbejdet spænder over hele værdikæden fra udvikling, produktion og genanvendelse af plastik, og mange af virksomhederne er i daglig kontakt med danskerne, når de f.eks. køber ting til hjemmet, bygger om eller køber dagligvarer. Det giver os et særligt ansvar, men også nogle særlige muligheder,” siger Per Thau.