Topmøde for verdens handicappede: ”Vil tænkes ind i alle udviklingsprojekter”
Verden over samledes lande og organisationer i kampen for, at handicappede inkluderes i udviklingsarbejdet. Det begynder lige så stille at rykke i den rigtige retning, mener ekspert.
Over 1250 forpligtigelser til gavn for verdens handicappede.
Det var resultatet fra dette års Globale handicaptopmøde, Global Disability Summit. Hermed har hundredvis af forskellige aktører, lige fra stater, lande, FN-organisationer og civilsamfundsorganisationer sat et mål om, at verdens handicappede fremover skal inkluderes i det internationale udviklingssamarbejde og humanitære indsatser.
Ifølge FN lever 15 procent af jordens befolkning, altså over en milliard mennesker, med et handicap. 80 procent af denne gruppe bor i udviklingslandene, så det er ofte mennesker blandt de mest sårbare og pressede grupper.
”De mange forpligtigelser viser, at der er en bevægelse i gang, og at der så småt kommer et stigende fokus på problematikken,” mener Sif Holst, der er næstformand for Danske Handicaporganisationer.
Læs også: Køer bekæmper skovrydning
Udviklingsarbejde for ALLE
Gennem de seneste år har der været en proces, hvor der er blevet mere fokus på at bedre inkludere kvinder og piger i udviklingsarbejdet i det globale syd. Danske Handicaporganisationer drømmer om at opnå det samme for handicapområdet, som traditionelt set har været et område for sig selv.
”De fleste regeringer og organisationer har ikke fokus på at inkludere handicappede i udviklingsarbejdet i det globale syd,” fortæller Sif Holst. Ifølge hende kan det påvirke, at handicappede i disse områder ikke har samme adgang til uddannelse, sundhedsydelser og arbejdsmarkedet som andre:
”Det ville være fantastisk, hvis det kunne blive lige så mainstream og naturligt at sætte fokus på mennesker med handicaps, som det er blevet med køn. Vores mål er derfor, at mennesker med handicaps bliver tænkt ind i alle projekter, og hver gang man arbejder med udviklingssamarbejde, og ikke kun de projekter, som er rettet mod mennesker med handicaps,” mener Sif Holst.
Læs også: Danskernes ”sortsyn” på integration holder ikke stik viser en ny undersøgelse.
Det rykker
Det første Global Disability Summit blev afholdt i 2018, hvor der blev indgivet 968 forpligtigelser. Ifølge Sif Holst satte mødet et fælles fokus på problematikken og fik nogle af de store aktører til at rykke i den rigtige retning. Den 16 og 17 februar 2022 fandt det andet møde så sted med den norske og ghanesiske regering som værter. Her blev indgået endnu flere forpligtigelser, blandt andet fra store spillere som Unicef og Verdensbanken, og særligt har Norge gået forrest og taget skridtet videre, fortæller Sif Holst:
”Norge har, som et af de eneste lande i verden, lovet at gøre handicapkonventionen til national lovgivning. Det er en meget stor forpligtigelse, som vi drømmer om, at Danmark også vil gøre på et tidspunkt”.
Foruden mødet håber Sif Holst også, at Verdensmålenes løfte om, at ingen må lades i stikken, vil rykke på arbejdet:
”Når 15 procent af verdens befolkning har et handicap, kan man ikke komme til mål med, at ingen sulter eller lever i fattigdom, hvis ikke alle udviklingsindsatser samtidig inkluderer mennesker med handicap på lige fod med andre”.