Danskernes sortsyn på integration holder ikke stik
En ny undersøgelse viser, at cirka tre ud af fire danskere tror, at det står værre til med integrationen i Danmark, end det egentlig gør.
Følger man mediernes dækning af integrationsområdet og lytter til flere højtstående politikere, kan det virke som om, at det går meget skævt med integrationen i Danmark. I hvert fald tror cirka tre ud af fire danskere, at det står værre til, end det egentlig gør.
En ny undersøgelse, foretaget af ”Danmarks Videnscenter For Integration”, viser, hvordan danskernes syn på integration rammer fuldstændig ved siden af virkeligheden. Hvilket, videnscenteret argumenterer for, kan skabe en risiko for, at nogle danskere former holdninger og opfattelser på et forkert grundlag. Selv de adspurgte, der mener, at de er velinformerede om emnet, ser negativt på integrationen i Danmark.
”Jeg er ikke overrasket over, at der er grupper i samfundet, der tror, at det står værre til, end det gør. Det er overraskende er, at det går på tværs i samfundet,” siger Karen Nielsen Breidahl, der er lektor på Aalborg Universitet på det Samfundsvidenskabelige Fakultet og har bidraget til undersøgelsen og fortsætter:
”Det går på tværs af vælgere fra alle partier og på alle uddannelsesniveauer. Det handler ikke kun om, at partier kan farve ens holdninger, eller hvor velinformeret man er om samfundet. Det er blevet en samfundsmyte, at det ikke går godt med integrationen i Danmark”.
Det giver demokratiske udfordringer
Danskerne er også den befolkningsgruppe i EU, der føler sig mest velinformeret om indvandring og integration. 73 pct. af den danske befolkning føler sig i meget høj grad eller høj grad velinformeret, mens det samme kun er tilfældet for 37 procent i gennemsnit i EU. Men når danskerne bliver spurgt ind til faktiske forhold, er deres kendskab mangelfuld.
Gennemsnitsdanskeren tror for eksempel, at ikke-vestlige indvandrere udgør en markant større andel af befolkningen, end de faktisk gør. Her tror de, at det er 19 procent overfor de reelle ni procent.
”Vi vil med undersøgelsen gerne bidrage til samfundsdebatten om integration med faktabaseret viden. Mit håb er, at den kan korrigere misforståelser, og at der er flere, der kan tage den nye viden med sig, inden de sluger negative historier fra pressen og politikere råt,” siger hun og uddyber:
”Det giver også demokratiske udfordringer, at danskerne tror, at det går så meget værre med integrationen, end det gør. Selvfølgelig skal borgerne ikke vide alt for, at vi har et velfungerende samfund, men den herskende diskurs om integration er grundlæggende forkert”.
Kigger på fakta
Gennemsnitsdanskeren vurderer, at andelen af ikke-vestlige efterkommere i alderen 15-29 år, der blev dømt efter straffeloven i Danmark i 2019, er steget dramatisk til 20 procent. Mens niveauet faktisk er faldet til 3,5 procent. Det vurderer de, selvom de inden spørgsmålet blev informeret om, at det lå på 5,4 procent i 2012.
”Vi tager ikke stilling til i undersøgelsen, om det går godt eller skidt med integrationen i Danmark. Vi kigger på fakta. Det er en legitim diskussion, at diskuterer om 3,2 procent dømte i 2019 er for højt. Problemet er jo, at gennemsnitsdanskeren troede, at den lå på 20 procent,” siger Karen Nielsen Breidahl.
Der blev også i undersøgelsen blandt andet spurgt ind til, hvor mange ikke-vestlige indvandrer, som respondenterne mente, var i beskæftigelse, uddannelse, tror på demokratiet som styringsform og får opbakning fra deres familie til at have en kæreste. På alle parameter blev der svaret forkert.
”Jeg synes, at der er mange mennesker i samfundet, der har gjort en kæmpe indsats for at hjælpe andre med at blive integreret, der fortjener at vide, at det går bedre. For ikke at glemme de indvandrere, der gør deres bedste hver dag for at være en del af det danske samfund,” fortæller hun.
Hun håber, at undersøgelsen forhåbentlig kan få folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de tager fordomme med ud i samfundet. For, hun mener, at det er fundamentalt for et godt samfund, at man stoler på hinanden:
”Man giver jo op på en stor del af befolkningen, hele ni procent, hvis man tror, at de ikke kan eller ikke vil integreres. Det går jo faktisk bedre med den her gruppe end tidligere, og hvis vi tager en lille flig af den viden med os, så vil det gavne samfundsdebatten om integration,” afslutter hun.