Ud med turbokyllinger og flytransport: Når kommuner ændrer indkøbsvaner, puster det liv i klimaet
Offentlige indkøb er en stor klimasynder, men Randers Kommune har fundet nye bæredygtige løsninger, der virker. Kommuner og virksomheder landet over kan nemt følge samme opskrift og skære ned på CO2-udledningen.
Papir, kaffe, fødevarer og biler. Bygninger, computere, flyrejser og medicin, bleer og arbejdstøj. Hver dag køber det offentlige ind for enorme summer – indkøb, der påvirker klima, miljø og arbejdsforhold i de lande, hvor varerne produceres.
Offentlige indkøb i Danmark løber årligt op i 400 milliarder kroner, eller i omegnen af 14 procent af Danmarks BNP. Men der følger en pris med, der ikke kun betales i kroner og øre: I 2021 udledte de offentlige indkøb 16 millioner tons CO2-ækvivalenter – mere end udledningen fra alle private husholdninger tilsammen, ifølge Dansk Industri.
Men i Randers Kommune har man valgt at se sine indkøbsvaner efter i sømmene. Her kigger man ikke kun på prisskiltene, men på de bæredygtige og sociale aftryk, vi efterlader. Turbokyllingerne er fjernet fra hylderne, holdbarhedsdatoerne på maden er blevet mere fleksible og elektriske lastbiler ruller nu gennem gaderne med mad.
Og resultaterne taler for sig selv. CO2-aftrykket er skrumpet, og arbejdsforholdene i leverandørkæderne er blevet markant bedre.
”Det har krævet hårdt arbejde og en minutiøs gennemgang af tusindvis af varelinjer for at leve op til byrådets ambitiøse klimamål,” siger Peter Lund Neumann, chef for Udbud, Indkøb og Kørsel i Randers Kommune og tilføjer:
”At balancere bæredygtighed, klimamål og økonomisk ansvarlighed har ikke været en let opgave, men vi er utroligt stolte af resultatet.”
Det er en indsats, som ikke er gået ubemærket hen. Kommunen er netop blevet kåret som Verdens Bedste Indkøber 2024 af organisationen Etisk Handel Danmark. En pris, der markerer kommunens rolle som frontløber inden for bæredygtige og ansvarlige indkøb. Særligt en ny fødevareindkøbsaftale fra foråret bliver hyldet af juryen for at have nogle af markedets strengeste krav til miljø og sociale hensyn.
Randers Kommune har knækket koden til, hvordan offentlige indkøb kan drive både FN’s Verdensmål og en grønnere fremtid. Hvis flere store offentlige og private aktører tager samme skridt, kan vi sænke det globale klimaaftryk og gøre kloden lidt gladere.
Mindre madspild, mere økologi
Randers Kommune har i mange år arbejdet med bæredygtighed, men har intensiveret arbejdet i forbindelse med kommunens Klimaplan 2050 kom på tegnebrættet. Den fungerer som både pejlemærke og drivkraft for at sikre mere bæredygtige løsninger i det kommunale.
”Vi har altid haft fokus på bæredygtighed. Men med det øgede politiske fokus, der er kommet med vedtagelsen af klimaplanen, er der sat ekstra skub i implementeringen af bæredygtige tiltag,” fortæller Peter Lund Neumann.
Et konkret eksempel er fødevareaftalen, der har fokuseret på cirkulær økonomi, tæt samarbejde med leverandører og klare bæredygtighedsmål. Aftalen rummer tre centrale skridt for at reducere madspild: Lempede krav til holdbarhedsdatoer, et mindre sortiment og længere bestillingsfrister.
Tidligere betød de strenge krav til holdbarhed og store lagerbeholdninger en masse madspild. Men med de nye ændringer er det et mindre problem.
Og de ændrede indkøb kan allerede ses på tallerkenen. De såkaldte turbokyllinger, Ross 308, der er kendt for at leve under trange og smertefulde forhold, er nu ude af kommunens kantiner i fx børnehaver og plejehjem. Det samme gælder buræg, soja og palmeolie.
Havets ressourcer er også tænkt ind, da krav om bæredygtigt fiskeri nu er en fast del af strategien. Køkkenpersonalet har også fået nye redskaber og masser af støtte til at tilberede klimavenlige måltider, der både smager godt og er mere skånsomme mod planeten.
Transporten tager et grønt spring
Kommunens grønne indsats stopper ikke ved indkøbene. De fødevarer, der tidligere blev fløjet ind, bliver nu transporteret udelukkende med elektriske lastbiler. Selv de varer, der før blev fragtet i traditionelle lastbiler, kører nu afsted i el-lastbiler. Og som prikken over i’et pakkes alle indkøb i genanvendelige kasser.
Det er milepæle, som indkøbschef Peter Lund Neumann med rette er stolt af.
”For tre måneder siden var vi på 67 procent, og nu har vi nået 100 procent transport med el-lastbiler. Det er et stort skridt fremad,” siger han.
Lastbiler er en af de største klimasyndere på vejene. Herhjemme står godstransporten for omkring ti procent af Danmarks samlede CO2-udledning ifølge den grønne tænketank Concito, og samtidig spyer de en stor del af den partikelforurening ud, der hvert år koster millioner af liv på verdensplan. Derfor kan det gøre en kæmpe forskel for klimaregnskabet at bytte dieseldrevne lastbiler ud med batterilastbiler, der ruller på strøm.
Den grønne omstilling strækker sig også til andre områder. Kommunen har installeret energieffektive lamper i bygninger, genanvender husstandsindsamlet plast til affaldsbeholdere og har øget brugen af elbiler i hjemmeplejen – alt sammen tiltag, der reducerer klimaaftrykket.
Nogle ændringer har været nemmere at indføre end andre. For eksempel har det været nemt at erstatte de almindelige varer med økologiske, fordi prisforskellen har været lille.
Men ikke alt har været uden udfordringer. At justere kravene til holdbarhedsdatoer har stillet nye krav til køkkenpersonalets planlægning.
”Det kræver ekstra koordinering, men vi har haft en god dialog med leverandører og faggrupper for at få det hele til at spille sammen,” forklarer Peter Lund Neumann.
Et klimaforbillede for flere kommuner
Juryen bag Verdens Bedste Indkøber 2024 har rost Randers Kommunes praktiske og let kopierbare tilgang, der viser, at det er muligt at integrere bæredygtige løsninger i offentlige indkøb, uden at prisen løber løbsk.
De baner vejen for, at andre kommuner og private virksomheder kan gøre det samme. Og det batter noget for klimaaftrykket, når ikke bare én, men flere store aktører tager ansvar.
”Nu hvor vi har vist, at det kan lade sig gøre, vil jeg tro, at mange kommuner vil begynde at stille lignende krav, især til el-lastbiler,” siger Peter Lund Neumann.
Og Randers Kommune stopper ikke her. Med prisen i hånden og fornyet energi er kommunen klar til at fortsætte sit arbejde med bæredygtige og grønne fremskridt – og inspirere endnu flere til at følge trop.
”Vi er fast besluttede på at fortsætte med, at integrere bæredygtighed i vores fødevareaftaler og også på andre områder, hvor det giver mening. At modtage sådan en anerkendelse giver os ekstra blod på tanden til at sætte endnu højere mål og tænke større,” siger Peter Lund Neumann.