Verdenstimen har 10-års jubilæum: Elever deler grønne, spirende idéer med hinanden
Festsalen på Københavns Rådhus var fyldt med børn, der havde pakket rygsækken med bæredygtige idéer og var klar til at dele ud af dem, da Verdenstimen 2024 løb af stablen.
Børn i alle aldre var samlet i Københavns Rådhus' højloftede og udsmykkede festsal, da Verdenstimen for 10. gang fandt sted tirsdag den 19. november.
”Verdenstimen handler først og fremmest om, at vi alle skal lære at leve mere bæredygtigt,” lød det fra Thomas Ravn-Pedersen, direktør for Verdens Bedste Nyheder og dagens vært, da han bød velkommen til salen, der var fyldt med børn og deres lærere.
Rundt omkring i landet har skolebørn i alle aldre arbejdet med Verdensmålene og bæredygtighed. De har beskæftiget sig med alt fra store idéer om ny teknologi til at finde måder, ting og sager i glemmekassen kan få nyt liv – og til Verdenstimen fik de på skift mulighed for at dele deres grønne, spirende idéer med hinanden.
Gamle ting får nyt liv
’Guld i glemmekassen’ var navnet på projektet, som de to 7. klasseselever på Skolen ved Islands Brygge, Asta og Buster, som de første kom på scenen og fortalte om.
”Der er rigtig meget tøj, der bare går til spilde,” fortalte Asta til de lyttende børn i resten af salen.
En glemt trøje i gymnastiksalen eller et enligt halstørklæde på gangen kan hurtigt ryge i skraldespanden, hvis det aldrig finder vej tilbage til sin ejermand. Derfor er glemmekassen på skolen blevet suppleret med et tøjstativ. På den måde er de glemte sager langt mere synlige og kan lettere blive fundet af den gamle – eller nye – ejer.
”Vi skal lære ikke bare at smide det ud, men genbruge det,” lød det fra Buster.
Også på Sluseholmens Skole har eleverne fundet en måde at gøre brug af ting og sager, der ellers ville ryge til skrald. Formandskabet i elevrådet, Elesei og Thea fra 5. og 4. klasse, hoppede på scenen og fortalte om ”Wasteland.”
”Wasteland er et sted, hvor vi samler ødelagte ting og genbruger det,” fortalte Elesei. ”Lokalet er et slaraffenland.”
Uanset om det er til skolens klippe-klistre-dag eller 5. klassernes ”byg en by”-projekt, er der gode ting at komme efter i slaraffenlandet – og på den måde bliver der købt mindre nyt.
Opfinderspirer med grønne idéer
Børnene fik også selskab af voksne på scenen, blandt andet da Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager, bød de mange børn velkommen i festsalen.
”Jeg synes, det er vigtigt, det er eleverne, der er er med til at bestemme, hvordan vi får en grøn og bæredygtig fremtid,” sagde han til de fremmødte.
Og nogle af dem, der måske en dag kommer til at finde på nye, grønne teknologiske løsninger til fremtiden, var opfinderspirerne i salen.
En gruppe elever fra Skolen ved Islands brygge havde opfundet en app med et interaktivt kort, videofortællinger og tegneserier, der skal gøre klima og bæredygtighed mere spændende at forstå for børn og unge. I et andet opfinderhjørne stod eleverne fra Harrestrup Å Skole, der havde dykket ned i vindteknologi og selv designet og testet en prototype til en ny slags vindmøllevinge.
Millioner af børn lærer om Verdensmål
Det var ikke kun i København, børnene var samlet for at dele grønne, spirende tanker, millioner af børn har nemlig deltaget i Verdenstimens internationale søster, The World’s Largest Lesson, i resten af verden.
”I år har mere end 15 millioner børn og unge haft Verdenstimen og lært om Verdensmålene,” fortalte Thomas Ravn-Pedersen fra scenen.
Og der er mange måder at lære på.
Eleverne fra Nørre Fælledskole havde været langt væk fra skolebænken, da de var forbi Kattinge Værk for at printe og tage fotografier udelukkende med hjælp af solens stråler. Med blade, mos og grene, magisk maling og små bokse med lysfølsomt papir og et lillebitte hul til lyset kunne børnene vise en hel perlerække af blå naturprint og sort-hvid-billeder frem bagerst i festsalen.
”Det har været fedt at være ude i naturen og prøve noget, vi ikke havde prøvet før,” var konklusionen fra eleverne.
Dagen var ikke omme, før børnene havde fået spist sig mætte i rådhuspandekager. Men først kom CEO i organisationen Global Goals World Cup, Majken Gilmartin, på scenen med en opgave til børnene. Én lang tunnel skulle de forme ved at stille sig to og to med håndfladerne plantet mod hinanden, hævet i vejret. Tunnelen blev til en slange, der spiste sig selv, da børnene én for én løb hele vejen ned langs festsalen for at blive spyttet ud igen lige ved siden af pandekagerne på de musselmalede tallerkener.