Vinderen af Verdensmålsprisen 2024 er fundet: ”Jeg tager det som et kæmpe skulderklap”
Tre stærke ildsjæle blev fejret på Christiansborg, da Verdensmålsprisen blev uddelt for sjette gang.
Vinder af Verdensmålsprisen 2024 er fundet.
Tirsdag var Landstingssalen på Christiansborg fyldt med både små, farverige Verdensmålslogoer og et publikum, der var mødt op for at hylde nogle af de ildsjæle, der sætter skub i Verdensmålene.
I år er det journalist, forfatter og foredragsholder Signe Wenneberg, der løber med hæderen.
”Signe Wenneberg vinder Verdensmålsprisen 2024 for hendes omfattende formidling af hverdagsråd til den grønne omstilling,” lød det fra Marianne Bigum (SF), forpersonen for 2030-Netværket, da prisen blev overrakt.
”Verdensmålene er fundament for hendes formidling, der først og fremmest opfordrer til grøn hverdagsaktivisme, men som også skælder ud på magthavere, hvis de – vi – glemmer at leve op til Verdensmålene.”
Signe Wenneberg driver dagligt Den Lille Grønne Avis på Instagram, hvor hun nærmer sig 100.000 følgere. Her deler hun indhold om både bygningskulturarv, madkultur, klimakrise, natur og miljø, hverdagsaktivisme, Verdensmål og meget andet.
”Det er meget uventet, jeg er meget glad for det, og jeg tager det som et kæmpe skulderklap,” lød det fra Signe Wenneberg umiddelbart efter, guldkuverten med hendes navn var blevet revet åben.
”For os, der arbejder frivilligt og arbejder som ildsjæle, betyder dét, at der er nogen, der ser, hvad vi laver, virkelig meget. Det gør, at man har lyst til at blive ved.”
Der er kommet en større bevidsthed
Et af de tilbagevendende temaer på Signe Wennebergs Instagramprofil er et fokus på unødvendige nedrivninger af gamle, flotte bygninger rundt omkring i landet. Og der er en grund til, at hun vælger at sætte fokus på netop vores bygningskulturarv.
”Der, hvor vi belaster allermest, er i byggeriet – så dér skal vi gå ind og ændre noget lige nu. For vores forbrug i det globale nord går ud over det globale syd – og nu også i Spanien,” siger hun med henvisning til de store oversvømmelser med flere hundrede dødsfald, der for nylig er fundet sted i den spanske region, Valencia.
Men hun understreger, at Den Lille Grønne Avis ikke handler om at udskamme nogen. Til gengæld arbejder hun for at inspirere de mange, der følger med på Instagram-siden. Og hun har et klart råd til alle, der vil kaste sig ud i grøn hverdagsaktivisme.
”Tag små skridt. Tænk på det her med, at ingen kan gøre alt, men at alle kan gøre noget. Der, hvor folk tit knækker nakken er, når de tror, de skal gøre alt på én gang. Ro på. Se på, hvor dit forbrug belaster mest, og så tag små skridt i omlægningen,” siger hun.
56-årige Signe Wenneberg har arbejdet med bæredygtighed, grøn hverdagsaktivisme og formidlet klimaforandringer i mange år, og hun kan sagtens mærke et skift i interessen fra danskerne.
”Det er som om, der er kommet en meget stor bevidsthed i befolkningen. Jeg er helt overrasket, for nogle ting har jeg skrevet om i årevis, hvor det ikke har vækket genklang før – men det gør det nu,” siger hun.
”Jeg har talt om Verdensmålene og Brundtlandrapporten siden 1987 – og det vil jeg blive ved med.”
Tre ildsjæle nominerede
Selvom Signe Wenneberg løb med prisen, blev arbejdet fra de to øvrige nominerede ildsjæle også hædret i løbet af prisuddelingen.
Bent Mariager var nomineret til Verdensmålsprisen for at stifte borgerinitiativet Grønne Nabofællesskaber, som stabler lokale fællesskaber på benene i hele Danmark.
Her hjælper medlemmerne hinanden til at føre grønne idéer ud i livet, som kan være alt fra vilde haver og plastaffaldsindsamlinger til delebilsordninger og bytteøkonomi. Han blev blandt andet rost for sit arbejde for at dræbe ”klimaensomhed.”
”Idéen er, at det skal være nemt at gå til klima, ligesom det er nemt at gå til sport og sprog,” sagde han fra Landstingssalen. ”Og det skal være nemt at møde nye lige præcis dér, hvor vi bor.”
Civilsamfundskoordinator i Gladsaxe Handicaptilbud Mille Tindø var nomineret til prisen som medstifter af frivilligfællesskabet Hverdagsaktivisterne. Hun blev især rost for at bidrage til et nyt syn på de ressourcer, mennesker med handicap har, og for altid at se mennesket først.
”Vi vil gerne have, at man ser på den værdi, man kommer med,” lød det fra Mille Tindø. ”Der er ikke nogen, der kan alt, men alle kan noget.”