Bæredygtighed flytter ind på Kolding bibliotek: “Vi manglede dem, der bare dumpede ind”
I et forsøg på at lære alle om bæredygtighed er Bæredygtighedshuset i Kolding flyttet fra gågadens pizzeriaer og skobutikker til bibliotekets bogfyldte hylder og nysgerrige gæster.
Alle slags mennesker kommer forbi biblioteket. Nogle skal låne en bog, andre skal bruge en computer, og en tredje skal printe noget ud. Dét har man valgt at udnytte i den jyske by Kolding. Her vil man nemlig gerne have, at borgerne skal komme forbi det lokale Bæredygtighedshus og lære om at lave klimavenlig mad, om klimapolitik og at reducere sit affald – men først da man rykkede til biblioteket, kom der folk forbi, der ikke allerede vidste en masse om bæredygtighed.
Rita Jacobsen er vært og koordinator i Bæredygtighedshuset. Hun forklarer, at de i huset lærer folk om bæredygtighed. Gennem spil, inspirerende udstillinger og udflugter er medarbejderne på en mission om at sprede budskabet om en mere klimavenlig levevej.
“Herinde kan man lære om det meget jordnære, eksempelvis hvordan man laver klimavenlig aftensmad, eller hvordan man reducerer sit affald,” forklarer hun.
Bæredygtighedshuset opstod i 2021, fordi Kolding Kommune ville rykke en bæredygtig afdeling ud af de grå kommunebygninger og ind i den farverige midtby, hvor befolkningen rent faktisk er.
Men inde i byen, på gågaden, oplevede de ansatte i huset, at dem, der trådte indenfor tærsklen, allerede vidste en masse om bæredygtighed. Rita Jacobsen forklarer, at folk før kom ind med et formål, at de allerede var med på bæredygtighedsvognen.
“Vi manglede altså dem, der bare dumpede ind og ikke vidste særlig meget om bæredygtighed i forvejen,” siger Rita Jacobsen.
Det mangfoldige bibliotek
I et forsøg på at fange dem, der bare ville dumpe ind, flyttede Bæredygtighedshuset derfor den 1. september til Kolding Bibliotek, som er særligt optaget af bæredygtighed.
Det er en del af husets DNA, at det er et åbent sted, hvor der er plads til alle, og det er der også på biblioteket, siger Rita Jacobsen.
“Jeg kan allerede mærke, at folk går ind på biblioteket, ser vores område og tænker, “hov, hvad er det her?” siger hun.
Hun beskriver, hvordan folk “bare forvilder sig forbi,” selvom de ikke har et formål. Dermed lever huset op til sit formål.
Når man træder ind i bæredygtighedshuset på Kolding bibliotek bliver man mødt af blå vægge og røde gulvtæpper, gule stole og grønne borde. Alle de farverige møbler kommer direkte fra de ansattes egne gemmer og fra genbrugspladser.
Rita Jacobsen mener, at alle skal lære om bæredygtighed og genbrug.
“Det, vi drømmer om, er, at alle skal forstå det her”, siger hun og forklarer, at det er derfor, huset skal kunne favne alle.