Kolding bliver laboratorium for bæredygtig madindustri
I 2021 lægger Kolding Kommune hus til et ambitiøst bæredygtighedsprojekt, som sammen med Syddansk Universitet og byens borgere skal undersøge, hvordan man kan lave bæredygtige madsystemer i fremtidens byer.
Kolding er sammen med 11 andre byer i Europa blevet udvalgt til at udvikle fremtidens bæredygtige madsystemer, som del af EU's bæredygtighedsprojekt Food 2030. Med en EU-bevilling på 8,2 millioner kroner i ryggen skal Kolding Kommune de næste fire år derfor fungere som et laboratorium, hvor alle i byen sammen skal udvikle nye måder producere og forbruge bæredygtig mad.
Og madssystemer, som indebærer alle led i madkæden lige fra produktion af mad, til transporten og til affald håndtering af madspild, er et vigtigt sted at starte i klimakampen. Lige nu er uholdbare madsystemer er et af de mest presserende årsager til klimaforandringerne. Den globale fødevareproduktion er skyld i 26 procent af verdens udledning af drivhusgasser.
”Uanset hvem du er, skal du have mad. Derfor madsystemet og alle involverede led et utroligt vigtigt sted at starte, hvis vi gerne vil have, at planeten skal holde på lang sigt. Samtidig er det også et sted, hvor alle kan gøre en forskel,” siger projektleder og lektor Danielle Wilde fra Institut for Design og Kommunikation på Syddansk Universitet.
Det kræver altså en omstilling i alle dele af madsystemet, hvis vi vil være bæredygtige. Det håber Koldings borgmester, Jørn Pedersen, at borgerne i Kolding er villige til at kaste sig ud i.
”Indkøb og madlavning er noget, alle forholder sig til hver eneste dag, og jeg håber, at koldingenserne tager godt imod projektet og har mod til at prøve nye fødevarer og kostvaner,” siger han.
Læs også: Nordjylland baner vejen for fremtidens brintbusser
Lokale idéer er nøglen
For at finde ud af hvordan man kan få en by som Kolding til at ændre sit madsystem, vil projektet hører alle borgernes ideer til, hvordan de kan se bæredygtighed passe ind i deres hverdag.
”Vi skal ikke komme og fortælle dem, hvad de skal gøre. Vi skal hellere høre, hvad der er vigtigt for dem, og det er der mange måder at gøre på. Når vi for eksempel arbejder med bæredygtig mad på byens folkeskoler, vil vi gøre det i form af konkurrencer. Helt konkret vil vi lave en konkurrence på skolerne, som går ud på, at hver klasse skal udarbejde bud på, hvordan kantinen kan omstilles til kun at bruge grøntsager, som er dyrket på skolens område. Den idé som vinder, vil vi derefter prøve at realisere sammen med kommunen,” forklarer Danielle Wilde.
Udover konkurrencen på skolerne vil projektet opsættes såkaldte Living Labs-containere i byens centrum, hvor der vil blive afholdt bæredygtighedsworkshops og vidensdeling for almindelige borgere.
Derudover vil projektet tage ud til supermarkeder, landmænd og politikere og snakke med dem om, hvor de ser mulighed for at få mere bæredygtighed ind i deres hverdag, og hvordan en bæredygtig madindustri kunne se ud ifølge dem. Så skal projektet udvikle prototyper af idéerne og sammen med Kolding Kommune prøve dem af.
Det kan for eksempel blive til nye måder landmændene kan høste, skole kantinen kan undgå madspild eller borgerne køber mindre kød.
Læs også: Snart bliver det nemmere at spise mere klimavenligt
Inspiration for andre byer
Det er planen at projektet efter fire år skal ende ud i en masse forskellige ideer og erfaringer om, hvordan Kolding får ændret sit madsystem. Hvad det bliver, må tiden vise, men uanset tror borgmester Jørn Pedersen på, at projektet også kan spille en vigtig rolle for andre byer i Danmark.
”Potentialet i projektet er enormt. Det kommer formentlig ikke kun til at ændre koldingensernes forhold til bæredygtig mad, men bliver også en inspiration for resten af landet”.
Og Danielle Wilde understreger også, at projektet har potentiale til at række ud over landets grænser.
”Det kommer selvfølgelig til at påvirke Kolding langt efter de fire år, men samtidig også resten af verden. Det er jo en del af et EU-projekt, som vil samle alle ideer både fra Kolding og fra de andre byer. På den måde skaber vi en vidensbank, hvor ideerne og erfaringerne fra Kolding kan bruges i byer rundt i verden og vi kan bruge idéer fra dem”.