Her er de planter, der kan hjælpe biodiversiteten på vej i din have

Sommeren er over os, og de danske haver er i fuldt flor - men er der sommerfugle, myg og bier? Hvis den varme summen mangler i din baghave, hjælper en ny dansk hjemmeside insekterne tilbage.

Selvom biodiversiteten er afgørende for livet på jorden, er den under pres og især insekter forsvinder i disse år med stor hastighed. Derfor har Beate Strandberg, der er seniorforsker på institut for Ecoscience på Aarhus Universitet, nu lanceret hendes database over samspillet mellem danske planter og insektfauna på hjemmesiden findplanten.dk, hvor du selv kan finde frem til planter, der skaber mere biodiversitet i din have.

Idéen opstod efter udgivelsen af rapporten Plantekatalog – Planter, der understøtter biodiversitet tilbage i 2021, hvor hun efterfølgende blev kontaktet af flere, der gerne ville have adgang til hendes database over planter, der fremmer biodiversiteten.

”Jeg fik simpelthen rigtig mange henvendelser fra både kommuner, privatpersoner, boligforeninger og kirker,” siger Beate Strandberg.

Hun har i snart 30 år forsket i biodiversitet og sammenhængen mellem insekter og planter. Databasen er hendes arbejdsredskab, der hele tiden udvikler sig, og derfor ikke er så nem at dele, forklarer hun.

”Men jeg tænkte, det ville være fedt, hvis man på en eller anden måde kunne gøre den brugbar for alle de mennesker, der viste interesse,” siger hun.

Det førte til hjemmesiden, hvor man selv kan finde ud af, hvilke planter der er gode for biodiversitet på en bestemt matrikel. Både med lysforhold og jordbundstype taget i betragtning, forklarer hun.

Sådan ser hjemmesiden ud, når du zomer ind på kortet over Danmark.
Sådan ser hjemmesiden ud, når du zomer ind på kortet over Danmark.

Danske planter

Når man kommer ind på hjemmesiden og trykker start, bliver man ført ind på et kort over Danmark. Her kan man zoome ind og klikke helt ind på sin egen matrikel eller det areal, man gerne vil tilplante. Derefter får man en række spørgsmål omkring blandt andet fugtighed, jordbund og lysforhold.

”Hvis man ikke er sikker på disse forhold, kan man bare skrive ikke angivet, så får man samtlige arter, der er egnet på den geografiske lokation,” siger Beate Strandberg.

Langt de fleste arter, der kommer frem på skærmen, er vilde danske planter, for de er bedst for biodiversiteten, forklarer Beate Strandberg. Der er dog enkelte ikke-hjemmehørende arter som mirabel og lucerne med.

”Planter, insekter og andre dyr udvikler sig over tid, så de er tilpasset hinanden. Hjemmehørende arter har simpelthen et samspil med langt flere insekter og fugle end planter, som er kommet til Danmark langt senere, som eksempelvis haveplanterne rododendron og bambus” siger hun.

Derimod er den danske plante hjorterøst rig på nektar, og sommerfuglene er glade for den, så din have vil være fuld af sommerfugle, når den blomstrer, forklarer hun.

Men det er ikke alle planterne, der er lige nemme at få fat i. ”Der kommer dig flere og flere vilde danske arter på planteskolerne i takt med interessen for vild med vilje,” siger Beate Strandberg.

Vild med vilje er et koncept, hvor haver vokser vildt med vilje og understøtter biodiversiteten, der har vundet mere og mere indpas de seneste år.

Biodiversitetskrise

Selvom der er et potentiale i mere biodiversitet i ens egen have, er det ikke det, der kommer til at redde den globale biodiversitetskrise, som vi befinder os i.

”Vi er i den sjette masseuddøen, hvor arter forsvinder med større hastighed, end de har gjort ved nogen af de tidligere biodiversitetskriser,” siger Beate Strandberg.

En af de helt store årsager til, at vi har biodiversitetstab i Danmark, er den arealanvendelse vi har, forklarer hun. ”60 procent af vores landareal er landbrug, og cirka 15 procent er bebyggelse og infrastruktur. Det efterlader ikke meget plads til vild natur,” siger Beate Strandberg.

Hvis det skal ændre sig, kræver det politisk handling, forklarer hun, men understreger, at når vi planter arter i vores have, der er gode for biodiversiteten, skaber det en bevidsthed om, at naturen og insekterne er noget, vi skal værne om.

”Når man har en oplevelse af, at der bliver mere liv, så vil man gerne passe på det,” siger hun. Når vi gør noget, for at understøtte insekter, så bidrager det i hvert fald til at arter, der er almindelige i dag, ikke går hen og bliver sjældne, forklarer hun.

Allerede nu har Beate Strandberg fået gode tilbagemeldinger på hjemmesiden, som hun præsenterede på konferencen Naturmødet i Hirtshals.

”Det er værdifuldt at plante vilde danske planter på både offentlige arealer og i private haver,” siger hun. ”For det betyder, at vi gør noget for fremtiden”.