Livmoderhalskræft kan være udryddet herhjemme om 10-15 år

Ifølge overlæge er vi så gode til at forebygge kræft i Danmark, at livmoderhalskræft kan være den første kræftform, vi udrydder herhjemme.

”Det er en ret unik situation, vi står i,” siger Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Indenfor 10-15 år kan Danmark stort set have elimineret livmoderhalskræft. Det vil dermed være den første kræftform, som forsvinder fra Danmark.

”Jeg synes, det er ret fantastisk, at vi har en kræftform, der næsten er ved at forsvinde,” siger Janne Bigaard.

Årsagen til den fantastiske udvikling er, at vi i Danmark er rigtig gode til at vaccinere mod HPV-virus og screene kvinder for livmoderhalskræft.

I 1960’erne var livmoderhalskræft den anden hyppigste kræftform for danske kvinder. Dengang blev mere end 900 kvinder diagnosticeret med livmoderhalskræft i Danmark årligt, altså flere end 40 ud af 100.000 kvinder.

”I dag er livmoderhalskræft på en 13. plads, og det er omkring 11 per 100.000 danske kvinder, der får kræftformen,” siger Janne Bigaard.

Derfor er vi ved at nå Verdenssundhedsorganisationens grænse for eliminering af livmoderhalskræft, som er defineret ved maksimalt fire tilfælde ud af 100.000 kvinder

Virus er årsag

Det særlige ved livmoderhalskræft er, at den kan udvikles af en virus, der overføres seksuelt.

Derfor kan HPV-vaccinen nedsætte risikoen for livsmoderhalskræft med over 80 procent.

Det har vi været med fra start af i Danmark, forklarer Janne Bigaard:

”Vi har dels været tidligere ude med at screene mange kvinder for livmoderhalskræft, dels har vi fået HPV-vaccinen med ind i børnevaccinationsprogrammet,” siger hun.

Derudover har vi gode forebyggelsesmuligheder i Danmark, fordi vi er et lille land med CPR-register, hvilket gør det nemt at invitere borgere ind til screening eller vaccination.

HPV-vaccination af piger blev indført i 2008-2009, og HPV-vaccination af drenge blev indført i børnevaccinationsprogrammet i 2019.

HPV-vaccinen beskytter ikke kun mod livmoderhalskræft, den reducerer også risikoen for at udvikle kræft i ydre kønsorganer, skeden og penis, analkræft, mundsvælgkræft og kønsvorter.

Mænd kan også udvikle kræft, hvis de smittes med en HPV-infektion, og særligt mænd, der har sex med mænd, har høj risiko for at blive smittet med HPV-infektion og udvikle kræft.

Fortsæt den gode vej

Skal Danmark blive det første land i verden til at udrydde livmoderhalskræft, kræver det, at der fortsat er høj tilslutning til HPV-vaccination, men også at myndighederne sætter ind, hvor tilslutningen til vaccination og screening er lav.

”Der er nogle, der ikke helt forstår, hvorfor det er en god idé at vaccineres eller screenes for HPV, og dem skal vi også have med,” siger Janne Bigaard og forklarer, at det oftest er en forglemmelse, at folk ikke vaccineres eller screenes frem for et aktivt fravalg.

En måde at nå dem som ikke deltager kunne være gennem oplysning eller ved at tilbyde nemmere adgang til vaccinationer, der hvor de bor, men det kræver en indsats fra myndighederne.

Sker det, at børn ikke vaccineres, så blusser tilfældene af livmoderhalskræft op igen. Det samme gælder, hvis endnu flere voksne kvinder ikke tager til screening.

”Livmoderhalskræft giver meget få symptomer, og mange opdager ikke, at de har udviklet kræften. Derfor kan kvinder som ikke tager til screening risikere først at finde deres sygdom sent, når de skal til at have behandling for kræft,” siger Janne Bigaard.

Sker det, at kvinder udvikler livmoderhalskræft, har vi dog gode behandlingsmuligheder i Danmark, og det er muligt at leve i mange år efter, man har fået kræftformen. Det kommer dog med alvorlige gener såsom barnløshed, smerter i underlivet og benene.

”I virkeligheden skal vi bare fortsætte den gode vej, vi er på nu, hvor forældre får vaccineret deres børn, når de fylder 12 år, og at kvinder tager til lægen, når de får et brev om screening,” siger Janne Bigaard.

Færre danske kvinder får livmoderhalskræft – og det er der to gode grunde til Læs også
Udgivet

Færre danske kvinder får livmoderhalskræft – og det er der to gode grunde til

Takket være vacciner og screeninger er antallet af danske kvinder, der får livmoderhalskræft, faldet…

Kunstig intelligens finder nu kræftknuden i nordjyske kvinders bryster, og det letter hospitalernes ressourcemangel Læs også
Udgivet

Kunstig intelligens finder nu kræftknuden i nordjyske kvinders bryster, og det letter hospitalernes ressourcemangel

I Region Nordjylland er kunstig intelligens nu med til at opspore brystkræft, og det frigør en…

Vi ved for lidt om kvindekroppen. Det vil Linda og 1.700 andre kvinder hjælpe med at ændre Læs også
Udgivet

Vi ved for lidt om kvindekroppen. Det vil Linda og 1.700 andre kvinder hjælpe med at ændre

Et nyt kvindepanel skal hjælpe forskere til at blive klogere på kvindekroppen og skabe mere ligestilling…