Maden i Københavns vuggestuer, væresteder og plejehjem bliver grønnere. Det sparer 32.000 tons CO2 om året
Der bliver serveret mindre okse- og lammekød til Københavns børn, ældre og socialt udsatte, og det betyder, at kommunen har skåret klimaaftrykket fra madindkøb med 25 procent på kun fem år.
Der bliver serveret meget mad i Københavns Kommune. Hver dag serverer kommunens børnehaver, plejehjem og så videre nemlig 70.000 måltider til byens børn, ældre og socialt udsatte. Og i senere år er de måltider begyndt at indeholde færre retter med kød som okse og lam, og i stedet flere mere klimavenlige retter med grøntsager, bælgfrugter, nødder og frø.
Dét kan måles i måltidernes klimaaftryk. Drivhusgasudledningen fra kommunens køb af fødevarer er mindsket med 25 procent på fem år fra 2018 til 2023 – det svarer til, at der er blevet sparet 31.875 tons CO2.
Det betyder også, at Københavns Kommune allerede har nået dets mål om at skære klimaaftrykket fra indkøb af fødevarer med en fjerdedel inden 2025.
”Jeg er superstolt af, at vores arbejde med at nedbringe fødevarernes klimaaftryk nu har båret så meget frugt, at vi har nået vores mål før tid – og det er fantastisk! Det er et stort skulderklap til personalet i vores køkkenet. At vi hver dag serverer sunde, klimavenlige og velsmagende måltider i vores institutioner, håber jeg også kan være inspiration til københavnere, der ønsker at spise mere klimavenligt derhjemme,” siger Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S) i en pressemeddelelse.
Siden 2018 har kommunen skåret næsten halvdelen af mængden af oksekød og lammekød væk fra måltiderne, så det i dag udgør under 1,5 procent af kommunens samlede indkøb. Samtidig bliver der serveret knap 20 procent mindre svinekød – til gengæld er køb af bælgfrugter, nødder og frø steget med over 50 procent.
Det er ikke, fordi der bliver købt hverken meget mere eller mindre mad i dag end for fem år siden. I 2023 købte Københavns Kommune cirka 8.096 tons fødevarer. I 2018 var det tal på cirka 8.100 tons.