Nyt effektivt tilbud: Hjertepsykologer til hjertepatienter

Da Parly Trendholm fik tre blodpropper fulgte der en angst- og depressionslidelse med, og han er ikke den eneste hjertepatient med de udfordringer. Men nu hjælper hjertepsykologer ødelagte hjerter og hoveder videre.

Det hele startede med lidt kriller i halsen, og Parly Trendholms første tanke var, at han havde fået halsbetændelse. Men så begyndte han at svede, han følte, at hans hud sank ind i brystkassen, og han var ikke længere til stede.

Efter et opkald til vagtlægen, der opfordrede ham til at ringe 112, låste hans krop sig.
Det viste sig ikke at være halsbetændelse, men tre blodpropper.

Tiden efter blodpropperne var svær for Parly Trendholm. Pludselig var døden kommet meget tæt på, og han udviklede både angst og depression.

Heldigvis blev han gennem sygehuset kontaktet af folkene bag et forskningsforsøg om online psykologbehandling til hjertepatienter, og det blev hans redning til at få styr på hovedet.

”Var det ikke for det forløb, så havde det taget mig meget længere tid at få mit hoved med. Det kan godt være, jeg fik genoptræning og fysikken vendte stille og roligt tilbage, men hovedet var aldrig kommet på plads,” siger han.

På daværende tidspunkt var psykologforløbet en del af et forskningsprojekt under afprøvning, men i dag er det blevet til HjertePsykologerne - en online psykologpraksis med behandlinger skræddersyet til hjertepatienter med psykiske udfordringer som angst, depression og stress.

Hjertepsykologerne gik officielt i luften i februar 2025, og er blandt andet startet af Susanne S. Pedersen, psykolog og professor, og Robert Ahm, forsker og psykolog.

Behandlingerne der udbydes i HjertePsykologerne, er baseret på godt og vel 26 års forskning i forbindelsen mellem hjertesygdomme og psykologi. Meget forskning ender dog tit i en skrivebordsskuffe, siger Robert Ahm, så HjertePsykologerne var en måde at få de mange års forskning ud i virkeligheden.

Parly Trendholm er nemlig langt fra den eneste hjertepatient, som oplever mentale udfordringer. Omkring 672.000 danskere lever med en hjertesygdom, og ifølge Dansk Psykologforening har hver femte symptomer på angst og depression.

Færre danske kvinder får livmoderhalskræft – og det er der to gode grunde til Læs også
Udgivet

Færre danske kvinder får livmoderhalskræft – og det er der to gode grunde til

Takket være vacciner og screeninger er antallet af danske kvinder, der får livmoderhalskræft, faldet…

Angstanfald eller hjertesygdom?

HjertePsykologerne tilbyder tre typer af online forløb; individuelle samtaler, e-Terapi, som kombinerer psykologsamtaler med selvstændigt arbejde på en behandlingsplatform og gruppeforløb.

Formålet med HjertePsykologerne er ganske simpelt; at hjælpe hjertepatienter med at føle sig tilpas i deres sygdom og få de nødvendige redskaber til at komme ud af deres stress, angst og depression, så de kan komme godt videre med deres liv.

En pludselig kronisk sygdom kan nemlig føles livsomvæltende. Fra den ene dag til den anden bliver livet vendt på hovedet, og mange tanker og bekymringer melder sig. Kan man passe sit arbejde? Kan man være så aktiv, som man plejer? Og hvad med familien?

Dertil kommer alle de fysiske symptomer. Man kan føle sig mere træt, have mindre mentalt overskud og nogen har måske været igennem en omfattende operation.

Det kan give ængstelighed, som sætter sig i kroppen. Mange hjertepatienter oplever derfor at have angstsymptomer som kraftig hjertebanken, vejrtrækningsproblemer og spændinger i kroppen. Symptomer meget lig dem, man ser ved hjertesygdomme.

For Parly Trendholm viste angsten sig som en frygt for, at det skulle ske igen.

”Jeg havde svært ved at være alene. Det var en dyb angst for, at det skete igen. Hvad nu hvis jeg ikke havde nogen, der kunne redde mig. Hvis jeg havde noget i halsen, så gik jeg i panik, for jeg tænkte, er det bare lidt støv, eller er det en ny tur,” siger han.

Hjertepatienter kan derfor risikere at havne i en ond spiral, hvor det er svært at skelne mellem angst og sygdom.

”Hvis hjertepatienter ikke får den nødvendige hjælp til at lære at skelne mellem symptomer på hjertesygdom og symptomer på angst, så kan det betyde, at de, hver gang de oplever angstsymptomer,  bliver bekymrede for om symptomerne er tegn på ny hjertesygdom,” forklarer Robert Ahm.

Flere hjerter i hopla: Langt færre med diabetes dør af hjertekarsygdomme Læs også
Udgivet

Flere hjerter i hopla: Langt færre med diabetes dør af hjertekarsygdomme

Ny forskning viser, at andelen af personer med type 2-diabetes, der mister livet til hjertekarsygdomme, næsten…

Specialiseret viden

Før Parly Trendholm blev tilbudt forskningsforløbet, var der ikke meget hjælp at hente til de psykiske udfordringer, der fulgte i kølvandet på hans blodpropper.

Han blev tilbudt at tale med en præst, men da han lige havde været døden nær, var præster ikke det foretrukne valg.

”Jeg følte, det var et skridt nærmere kisten,” siger han.

Desværre er det en oplevelse, mange hjertepatienter sidder med. Ifølge Hjerteforeningen oplever hver femte hjertepatient ikke, at de psykologiske behandlinger, de får tilbudt, er tilstrækkelige.

”De psykologer vi har hos HjertePsykologerne bliver trænet til at forstå, hvad det vil sige at have hjertesygdom, fordi det er så enormt vigtigt, at man ved, hvad man taler om,” siger Susanne S. Petersen.

Hjertesygdomme er der nemlig mange af, og det er vigtigt at tage højde for de specifikke udfordringer, den enkelte kan have. Udover angsten, kan de mentale udfordringer også vise sig i PTSD-lignende symptomer, hvor patienten genoplever episoden, og mange kan opleve at føle sig ensomme.

”Det er vigtigt at kigge helhedsorienteret på de problematikker, der kan opstå. Så det er noget af den ekspertise og erfaring vi har,” siger Robert Ahm.

Et af de redskaber Hjertepsykologer bruger på mange af deres patienter, kalder de Tanketjek. Tanketjek er baseret på metoden kognitiv adfærdsterapi og er en terapiform, der hjælper med at ændre negative tanker og handlingsmønstre, der er forbundet med problemerne.

Hvis en ængstelig eller depressiv tanke dukker op, lærer HjertePsykologerne patienterne at sætte spørgsmålstegn ved de tanker og finde på nogle mere hjælpsomme og mindre ængstelige tanker.

”Det er rigtig effektfuldt, for når der opstår sådan en tanke, så begynder deres efterfølgende tanker også at blive sporet ind på noget negativt og noget ængsteligt, og så kører det i ring, så vi lærer dem at bryde disse mønstre,” siger Robert Ahm.

Hvad angår Parly Trendholm, så er der stadig aspekter ved hans sygdom, som er svære. Han har det for eksempel stadig anstrengt med ambulancer med udrykning, men overordnet har han fået godt styr på sin angst og depression.

”Jeg har fået mig selv tilbage. Forløbet hjalp mig både til at indse, hvad der var sket, og til at kunne komme videre fra det. Jeg har fået nogle redskaber til at holde min angst og depression væk,” siger han.

Før spurgte jordemødrene ikke. I dag stiller de simple spørgsmål, og det opsporer langt flere tilfælde af partnervold mod gravide Læs også
Udgivet

Før spurgte jordemødrene ikke. I dag stiller de simple spørgsmål, og det opsporer langt flere tilfælde af partnervold mod gravide

Partnervold kan eskalere, når en baby er på vej. Tidligere opdagede jordemødrene kun volden ved…

Mere på vej

Da HjertePsykologerne er en relativ ny psykologpraksis, er der derfor stadig ting at arbejde på.

Den næste del bliver at lave et forløb for pårørende. Det er nemlig ikke kun hjertepatienter, der lider under den pludselig opståede sygdom. Også pårørende kan blive meget påvirkede, forklarer Robert Ahm.

”Hvis du ser din ægtefælle, som du har været sammen med i 30 år, blive kørt væk i en ambulance, så kan man både være bange for at miste – og hvis vedkommende skal have en operation, som tager lang tid at komme sig fra, kan parforholdsdynamikken og dagligdagen som man har kendt ændre sig markant,” siger han.

Udover terapi for pårørende arbejder de også på at gøre deres behandlinger tilgængelige for flere hjertepatienter. Lige nu kan alle i målgruppen købe et forløb, men det er ikke muligt at få tilskud til forløbet. Det håber Hjertepsykologerne dog på snart kan blive til virkelighed. Forhåbentlig kan forløbet også blive en del af et kommunalt rehabiliteringstilbud, siger Robert Ahm.

”Det er noget af det, vi arbejder på, fordi vi brænder for det her område, og for at få det ud så det kan gøre en forskel for så mange som overhovedet muligt,” siger Robert Ahm.