Robotterne rykker til Roskilde: Danmark får sin første robot til sortering af byggematerialer
Bygningsvirksomheden Solum har investeret i en robot, som effektivt kan sortere affald fra byggeindustrien. 40 procent af Danmarks affald kommer nemlig fra byggebranchen, og lige nu sorteres det ikke særlig effektivt.
Plast, metal, glas, papir, pap, mad- og restaffald.
Det er bare nogle af de kategorier, vi sorterer vores husaffald efter. Det gør vi blandt andet, da vi gerne vil hjælpe med affaldssorteringen, og gøre dagligdagen lidt mere bæredygtig.
Men selvom sorteringen af vores husaffald er vigtig, kommer 40 procent af Danmarks affald faktisk fra byggeindustrien. Og det er kun fire procent af byggeaffaldet, som bliver genanvendt.
Det er en lav procentdel. Men genanvendelse er også en af de absolut bedste skæbner for affald. Før affald overhovedet kan nærme sig genanvendelse, skal det sorteres grundigt. Noget, der sjældent sker med byggeaffald.
Men en ny sorteringsrobot hos byggefirmaet Solum i Roskilde puster liv i drømmen om et mere cirkulært affaldssystem for den danske byggebranche. Robotten er den første af sin slags i Danmark og kan sortere 70 procent af alt byggeaffaldet hos virksomheden. Og sortering af byggeaffald er nødvendigt, hvis affaldssektoren skal være klimaneutral i 2030, som regeringen og folketinget har målsat sig.
Sortering er vitalt
Genanvendelse er et af slutresultaterne i affaldets rejse, og før det overhovedet kan blive en mulighed, skal sorteringen være i orden.
Byggeaffald kan dog hurtigt blive en lidt uhåndgribelig størrelse at sortere. Affaldet bliver ofte indleveret i én stor bunke, hvor det kan være svært at se, hvad der er hvad. En klar ulempe, når det skal sorteres.
“Byggeaffald sorteres i dag manuelt med en gravko, en ineffektiv proces, der resulterer i minimal genanvendelse. Det meste knuses og bruges som fyld til blandt andet veje,” sagde den administrerende direktør for byggefirmaet Solum, Christian Christensen, i en pressemeddelelse da robotstationen i Roskilde blev åbnet.
Det store sorteringsproblem har fået byggefirmaet Solum til at investere i en effektiv sorteringsrobot fra Finland. Helt lavpraktisk kører affaldet på et bånd, hvor robotten scanner det og sorterer det. Effektiviteten får det næsten til at ligne et computerspil. Det grundigt sorterede affald kan derefter lettere videresælges og genanvendes.
Danmark har brug for 600 robotter
Affaldssektoren skal være klimaneutral i 2030. Det er regeringens ambitiøse mål, og hvis det skal lykkes, virker det meget naturligt at kigge mod byggebranchen og dens store mængder affald.
Og selvom robotten i Roskilde kan hjælpe til at sortere og genanvende, er det ikke en løsning, som kan fikse det hele med et snuptag.
Danmark producerer 15 millioner tons bygningsaffald om året. Den effektive robot kan sorterer 25.000 tons affald om året. Det vil sige, at der skal 600 sorteringsrobotter til for at sortere alt Danmarks bygningsskrald. Og med en startpris på lige under 4,5 millioner danske kroner per robot, er der klart omkostningsfuldt at satse på en redning fra robotterne.
Så selvom robotten kan effektivisere sorteringen gevaldigt, er den ikke et vidundermiddel.
Alligevel er Solum glade for, at de har bragt den første affaldssorteringsrobot til Danmark:
“Vi er stolte af at være med til at styrke genanvendelsen i byggebranchen. Anlægget er en central investering i fremtidens cirkulære økonomi og vil hjælpe Danmark med at bevæge sig i en mere bæredygtig retning,” siger Christian Christensen.