Seks kvinder kæmper for vacciner til hele kloden
Kampagnen ”Get1Give1-Worldwide” opfordrer borgere i ressourcestærke lande til at give en vaccine videre, når de selv har fået en.
Corona kan føles som fortid i Danmark. Her er mundbindene smidt væk, butikkerne, caféerne og skolerne åbnet, man kan igen møde ind på arbejde og hverdagen er vendt tilbage. Der er ikke længere frygt for overfyldte hospitaler, og det er de færreste, der bliver alvorligt syge af virussen. Danmark og den vestlige verden har kunnet give deres borgere vacciner, så den fysiske afstand mellem mennesker igen kan mindskes. Sådan er det langtfra i de lande, der ikke kan skaffe vacciner. I lavindkomstlande fortsætter COVID-19 med at sprede sig og mutere.
Den danske læge og konsulent Birte Holm Sørensen kæmper for den globale sundhed. Hun er en af seks frivillige kvinder fra tre lande, der på eget initiativ har startet kampagnen ”Get1Give1 - Worldwide”, der skal hjælpe COVAX-AMC med at indsamle penge. COVAX-AMC er den globale organisation, der er udviklet til at købe og distribuere vacciner til 92 lande med lavere indkomst.
”En tidligere kollega sagde til mig, at den her pandemi ikke stopper før alle er vaccineret, men den vestlige verden sætter sig på alle vaccinerne. Jeg var enig. Derfor satte jeg mig sammen med fem andre kvinder, der har stor erfaring fra arbejde med forskellige funktioner i international udvikling, og skabte det her initiativ,” fortæller hun og fortsætter:
”Den reaktion, der rammer os mest, er, at det er endnu et velgørenhedsprojekt. Det er det ikke. Det er strengt nødvendigt for verden at vaccinere befolkningen i udviklingslandene, hvis vi skal reducere smitten. For hvis ikke vi får styr på vaccineudrulningen globalt, så rammer det altså den vestlige verden i nakken”.
Få en, giv en
”Få en, giv en”, sådan lyder mottoet for kampagnen. Det betyder, at borgere fra ressourcestærke lande, der har fået en vaccine, kan udvise solidaritet ved at donere en vaccine til en borger i et lavindkomstland. De seks kvinder bag kampagnen har brug for al den hjælp, de kan få, for under 2 procent af befolkningen i lavindkomstlande har modtaget mindst én dosis. I modsætning til Danmark, hvor det er cirka 74 procent.
”Get1Give1 - Worldwide” skriver på deres hjemmeside, at de er et folk-til-folk-initiativ for at fremskynde udbredelsen af COVID-19-vacciner verden over. Birte Holm Sørensen forklarer, at det ikke handler om at sikre egne borgere først, men at sikre alle.
”Vi kan ikke bare sidde og sige, at fordi det går godt i Danmark og i den vestlige verden med smitten, så er den hellige grav velforvaret. Den danske befolkning er kun sikret, hvis vi kan være sikre på, at der ikke bliver dannet nye mutationer, der kan smitte vaccinerede. Jeg har pligt til at råbe op, fordi regeringen har blikket rettet i den forkerte retning, når de taler om at vaccinere flere danskere, for eksempel børn og gravide, og give et tredje booster skud vaccine til de ældre og sundhedspersonale. I hvert fald ikke, før at resten af verden er blevet vaccineret,” siger hun.
Danmark bør være frontløber
Det er donationerne fra folk, som forstår alvoren, der får ”Get1Give1 - Worldwide” til at løbe rundt, siger Birte Holm Sørensen. COVAX har indtil videre leveret 190 millioner vaccinedoser til 138 lavindkomstlande, men det er slet ikke nok.
”Den enkelte dansker behøver ikke at vente, de kan selv gøre en forskel. For hvis vi hele tiden peger på, at nogle andre skal tage ansvaret på sig, så er der ingen, der gør det. Vi er et lille land, ja, men vi kan være eksemplet for resten af verden. Det bliver meget dyrere og får ingen ende, hvis vi lader COVID-19 udvikle sig uden at vaccinere i hele verden,” afslutter hun.
Hun mener også, at det kan sætte gang i vaccinationer mod andre sygdomme, der er mere livsfarlige for borgere i lavindkomstlande.
Du kan læse mere her og donere: Hjemmeside: Get1Give1 Worldwide