Brug Verdens Bedste Nyheders avis i din undervisning Temaet for avisen er "Der er håb". Vi har udviklet 14 undervisningsforløb, som alle tager udgangspunkt i Verdensmål, håb og global udvikling.
Vi har nu ti år til at nå Verdensmålene. Og her har børn og unge en afgørende rolle. For det handler især om deres fremtid. FN’s generalsekretær, António Gueterres’ nytårshilsen var bygget op om det håb, som særligt den unge generations handlekraft giver til, at vi kan få løst de store problemer, som kloden står overfor – fra globale pandemier til klimakrisen.
Kloden over kommer der hele tiden masser af konkrete eksempler på, at det kan lade sig gøre at føre verdens vigtigste plan ud i livet. Nye projekter og politiske tiltag viser, at verden både kan beskytte og genoprette naturen og skabe bedre og sundere liv for klodens befolkning. Skoler og lærere har derfor en afgørende opgave i at vise de yngre generationer, at der netop er håb for kloden og fremtiden. Og at vi kan nå Verdensmålene, hvis vi alle sammen handler.
I år har vi sendt 100 Verdens Bedste Nyheder-aviser ud til landets folkeskoler. Inspirationsmaterialet på siderne her tager udgangspunkt i avisens tema og artikler og inspirerer eleverne til at dykke ned i Verdensmålene i rollen som formidlere. Afhængig af klassetrin og den enkelte underviser, er der mulighed for leg, bevægelse, animationer, lydformidling, multimodale bøger m.m.Download avisen her.
Indholdet er målrettet udskolingen og ungdomsuddannelser. Forløbene er udarbejdet af Leg med IT og er lavet med støtte fra Tuborgfondet.
DER ER HÅB Vi har nu 10 år til at nå Verdensmålene, og jeres elever kan være med til at sikre, at verden kommer i mål inden 2030. Brug Verdenstimen og materialet på siderne her til at inspirere dem og give dem håb. Der er masser af muligheder for at arbejde med formidling, lyd og bevægelse. Alt sammen med fokus på Verdensmålene.
Lærervejledning Find lærervejledningen for alle forløb her.
1. Målene i avisen - DER ER HÅB Om forløbet: Med udgangspunkt i avisen fra Verdens Bedste Nyheder skal eleverne arbejde med FN’s Verdensmål. I avisen kan de læse om den positive udvikling, der sker verden over.De forskellige artikler handler hver især om et eller flere Verdensmål. Det er elevernes opgave, at finde ud af, hvilke af de 17 mål artiklerne berører.
Besøg forløbet
2. Spred budskabet på sociale medier #DerErHåb Om forløbet:
Verdensmålene er den mest ambitiøse plan for klodens udvikling nogensinde. De 17 mål handler om at løse klodens største udfordringer. Målet er, at børn og unge i 2030 vokser op i en verden uden sult og fattigdom, hvor alle er lige, og naturen og klimaet har det godt.
For, at det kan lade sig gøre, er det vigtigt, at der er opmærksomhed på verdens udvikling. Men håbet og troen på, at vi kan nå i mål, er mindst lige så vigtigt. I dette forløb skal eleverne være med til at sprede budskabet om Verdensmålene og hvorfor bæredygtighed er vigtig. I denne opgave skal eleverne gøre det med sociale medier. De skal sætte fokus på den positive udvikling og være med til at skabe håb for fremtiden med hashtagget #DerErHåb.
Besøg forløbet
3. Lav jeres egen avis - DER ER HÅB Om forløbet:
Verdens Bedste Nyheder har fokus på fremskridt og løsninger på verdens udfordringer.
Artiklerne, som eleverne skal læse i avisen, kommer fra hele verden og handler hver især om et eller flere Verdensmål.
Artiklerne skal i dette forløb inspirere eleverne til at skrive deres egen avis. De også lave en avis, der har fokus på sprede håb og styrke lysten til at skabe forandringer i verden.
Besøg forløbet
4. Citater - DER ER HÅB Om forløbet:
I flere af avisens artikler møder eleverne citater, som danner grundlag for dette forløb. Udover citaterne fra avisen skal eleverne også arbejde med kendte citater, samt formulere deres helt egne citater. Gennem citater skal eleverne formidle deres håb, holdninger, tanker og viden om Verdensmålene og verdens udvikling. Arbejdet med citater har fokus på, hvordan elevernes ord kan sprede håb, glæde og styrke ved at blive synliggjort, og måske endda blive citeret af andre.
Besøg forløbet
5. Spred budskabet med gadekunst - DER ER HÅB Om forløbet:
Verdensmålene er den mest ambitiøse plan for klodens udvikling nogensinde. De 17 mål handler om at løse klodens største udfordringer. Målet er, at børn og unge i 2030 vokser op i en verden uden sult og fattigdom, hvor alle er lige, og naturen og klimaet har det godt.
For, at det kan lade sig gøre, er det vigtigt, at der er opmærksomhed på verdens udvikling. Derfor er håbet og troen på, at vi kan nå i mål også afgørende.
Eleverne formidler deres drømme og perspektiver gennem gadekunst. Motiverne, som de skal male med gadekridt, skal berette om muligheder og være med til at sprede håb og drømme for vores fælles fremtid.
Besøg forløbet
6. Lav GIFs - DER ER HÅB Om forløbet:
Avisen fra Verdens Bedste Nyheder bidrager med viden om FN’s Verdensmål. I denne opgave er det elevernes tur til at formidle. Denne gang med billedformatet GIF. GIF er et format som de fleste elever formentligt kender fra sociale medier og messenger. Typisk bruges de som humoristiske billedkommentarer, hvor grafikken kører i loop. I dette forløb skal elevernes formidle deres viden om FN’s Verdensmål og deres håb for fremtiden.
Besøg forløbet
7. Lav en film - DER ER HÅB Om forløbet:
Med udgangspunkt i nytårshilsnen fra FN’s generalsekretær António Guterres
og videoen “LET’S GET THE JOB DONE” skal eleverne selv producere en film.
Filmen skal tage udgangspunkt i et eller flere Verdensmål og være med til at sprede håb og lysten til at skabe forandring hos dem, der ser filmen.
Besøg forløbet
8. Lav en podcast - DER ER HÅB Om forløbet:
Podcasts er de senere år blevet meget populære, også blandt unge. Mange af eleverne har sikkert selv hørt podcasts før. Der findes mange typer podcast, med utallige emner og budskaber. I dette forløb er emnet for podcasten FN’s Verdensmål. Eleverne skal producere podcasts, der bidrager med deres perspektiver på hvordan vi skaber en bæredygtig verden. Eleverne skal berette om muligheder, der kan være med til at sprede håb og drømme for vores fælles fremtid.
Besøg forløbet
9. Lav en Animationsfilm- DER ER HÅB Om forløbet:
Verdenstimen har flere gange brugt animationsfilm til at formidle og engagere eleverog udbrede kendskabet til Verdensmålene. Med animation kan man fortælle sin historie kreativt. De svære emner bliver nemmere at forstå og formidle. Samtidig hjælper animationerne til at fange modtagerens opmærksomhed. Med udgangspunkt i avisen og de to animationsfilm “FN´s verdensmål - animationsfilm” og “Project Everyone 'We Have a Plan” skal eleverne selv producere en animationsfilm, der formidler deres viden om FN’s Verdensmål og håbet for fremtiden.
Besøg forløbet
10. Lav en tegneserie - DER ER HÅB Om forløbet:
På avisens sidste side finder i tegneserien KEVINS ÅBENBARING. Eleverne skal bruge den som inspirationskilde til deres egen tegneserie. De skal bruge tegneseriemediet til at formidle deres viden om FN’s Verdensmål og håbet for fremtiden. Eleverne bestemmer selv om deres tegneserier skal være håndtegnede som KEVINS ÅBENBARING eller digitale.
Besøg forløbet
11. Lav et digitalt vendespil - DER ER HÅB Om forløbet:
Håbet og troen på, at vi kan bygge en bedre og mere bæredygtig verden er vigtig. Uden dem når vi ikke i mål med Verdensmålene inden 2030. Håbet om en bedre fremtid er omdrejningspunkt i dette forløb. Eleverne skal bruge digitale vendespil som deres formidlingsform. Med udgangspunkt i historier om verdens udvikling, skabes et kreativt digitalt vendespil med billeder, tekst og lyd. Elevernes vendespil skal være med til at sprede håb og give lyst til at skabe forandring hos dem, der spiller spillet.
Besøg forløbet
12. Hack et Ludospil - DER ER HÅB Om forløbet:
Alle kender det klassiske spil Ludo. I dette forløb skal eleverne hacke spillet. De tager det klassiske Ludo og gør det til deres helt eget. Eleverne skal bruge deres viden om Verdensmålene til at skabe et spil med faglig viden og legende læring, der kan bidrage til at andre lærer om de 17 mål. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan elevernes Verdensmålsudgave af Ludo kommer til at se ud.
Besøg forløbet
13. Spil Verdensmålsfisk - LÆR OM VERDENSMÅLENE Om forløbet:
I Verdensmålsfisk er det normale sæt kort byttet ud med specielle Verdensmålkort. Hvert af de 17 stik består fire kort, et stik til hvert Verdensmål. På de fire kort, der udgør ét stik ses beskrivelsen af fire udvalgte delmål. Spillereglerne er som i det klassiske spil Fisk - se den fulde beskrivelse af Verdensmålsfisk under aktiviteten.
Besøg forløbet
14. Spil Verdensmålsrundbold - LÆR OM VERDENSMÅLENE Om forløbet:
Verdensmålsrundbold tager udgangspunkt i det klassiske spil Rundbold. Som en del af løbeturen skal eleverne placere udvalgte delmål ved det rigtige delmål.
Besøg forløbet