Den danske selvmordsrate er historisk lav, og snart bliver den endnu lavere

For fire årtier siden begik fire danskere selvmord hver eneste dag. Siden er adgangen til blandt andet søvnmedicin blevet begrænset, og gassen til komfuret er ikke længere giftig. Det har været med til at sænke antallet af selvmord – og nu er flere forbyggende initiativer på vej.

1.615 personer.

Det var det antal danskere, der tog sit eget liv i 1980. Det svarer til mellem fire og fem mennesker om dagen.

1980 var det mest tragiske år i dansk historie, når det kommer til selvmord. Danmark havde en selvmordsrate på knap 40 selvmord per 100.000 indbyggere, hvilket var den andenhøjeste i verden, efterfulgt af Ungarn med en selvmordsrate på 52 selvmord per 100.000 indbyggere.

Men nu begår færre danskere selvmord. I dag ligger den danske selvmordsrate på 10,6 selvmord per 100.000 indbyggere, og det er den laveste selvmordsrate, der nogensinde er målt i Danmark.

Det går altså fremad med at sænke andelen af selvmord i Danmark, men politikerne vil have raten længere ned.

I foråret blev der vedtaget en ny handlingsplan for selvmordsforebyggelse, og det glæder Merete Nordentoft, som er speciallæge i psykiatri og professor hos Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse (DRISP) og på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

”Meget få lande tager det så alvorligt som Danmark. Der er handlingsplaner i mange lande, men i en del lande er der ingen penge forbundet med planen, eller pengene anvendes ikke efter en analyse af muligheder for forebyggelse,” forklarer Merete Nordentoft og tilføjer:

”Derfor kan Danmark potentielt blive en rollemodel for hele verden. Vi kan ikke love noget, men der er grund til at håbe. Vi har i hvert fald aldrig før været i en så lovende situation.”

Ligesom resten af verdens lande har Danmark også forpligtet sig til at sænke antallet af selvmord med 33 procent i 2030, og med den nye handlingsplan forventes det, at antallet af selvmord vil blive nedbragt med 200 om året.

Planen er nu i gang, og der er blevet afsat en pose penge på knap 49 millioner kroner i år og 65 millioner kroner årligt fra 2025. De skal gå til en række selvmordsforebyggende indsatser, som blandt andet skal styrke de selvmordsforebyggende klinikker.

Slut med søvnmedicin og giftig gas

Danmark har generelt klaret sig godt, når det kommer til at nedbringe antallet af selvmord. Men hvordan knækkede vi egentlig verdens andenhøjeste selvmordsrate?

Fra 1980 og til 2007 raslede den danske selvmordsrate ned, og efterfølgende har der været perioder, hvor udviklingen har stagneret eller gået langsomt.

Ifølge Merete Nordentoft har flere indsatser hjulpet på faldet, men der er ét bestemt redskab, som virkelig batter, når antallet af selvmord skal ned.

”Begrænsningen af metoder til at begå selvmord er det mest effektive værktøj til at forhindre selvmord,” siger hun.

Merete Nordentoft peger for eksempel på, at farlige lægemidler som søvnmedicin og stærk smertestillende medicin er blevet taget af det danske marked, mens antidepressiv medicin med færre bivirkninger er blevet introduceret.

Husholdningsgassen, der fx bruges til opvarmning af et komfur, var også en stor selvmordsmetode, men i dag er gassen ikke længere giftig, og så har bilerne også fået katalysatorer, så de farlige partikler og gasser fra udstødningen ikke længere kan forgifte. Og så er den danske våbenlovgivning også blevet strammet, så det er sværere at købe våben, og så våbnene skal låses inde i skabe.

”Skydning er for eksempel en kæmpe selvmordsmetode i USA. Det har ikke været et så stort problem i Danmark, men vi kan alligevel se et fald,” forklarer Merete Nordentoft.

Derudover er der kommet gratis adgang til psykiatrisk behandling, og så er de psykiatriske afsnit også blevet indrettet, så de er sikret mod selvmord.

I løbet af de seneste årtier, er der altså blev indført forskellige tiltag, som har været med til at sænke selvmordsraten, og med den nye handlingsplan kan selvmordskurven få endnu et knæk.

Fokus på forgiftninger

Den nye handlingsplan er trådt i kraft, og endnu en gang er der særlig fokus på, hvordan metoder til selvmord kan begrænses.

For eksempel er der øje for begrænsningen af lægemidler som for eksempel det svage smertestillende medicin paracetamol. Her skal det kortlægges, hvilken rolle medicinen spiller i forhold til unges selvmordsforsøg, og derefter skal man finde ud af, om reglerne for udlevering skal ændres.

For det virker nemlig. De seneste år er adgangen til svagt smertestillende medicin som hovedpine- og køresygepiller blevet indskrænket, hvor der for eksempel er kommet regler for, hvor mange pakker håndkøbsmedicin et apotek må udlevere til samme kunde – og det har ført til, at raten af indlæggelser med pilleforgiftning er faldet med 18 procent.

Der bliver også oprettet en national psykiatrisk akuttelefon, så personer, der er i risiko for at begå selvmord, kan søge hjælp, få kvalificeret rådgivning og blive henvist døgnet rundt.

Men der er særligt fokus på en bestemt gruppe, som boner ud i statistikkerne for selvmord.

”Der, hvor det er værst, er lige efter udskrivelse af en psykiatrisk afdeling. Det er helt ultimativt den gruppe, der har den største risiko. Så det er jo en bunden opgave, at vi skal prøve, om vi kan nedbringe risikoen der,” forklarer Merete Nordentoft.

Det vil man blandt andet forsøge ved opfølgende opkald eller hjemmebesøg hos børn, unge og voksne, der er blevet udskrevet fra psykiatrien eller har haft et selvmordsforsøg, så et eventuelt selvmord bliver forhindret.

Og så er individuelle kriseplaner også på programmet. De bliver lavet i et samarbejde mellem patienten og det psykiatriske personale, og beskriver hvem og hvad der hjælper, hvis endnu en krise rammer.

”Det er noget, som vi også ved virker,” fastslår Merete Nordentoft.

Rettelse: Den 21. august har vi ændret et par sætninger i artiklen. I første afsnit af artiklen stod der: "Planen bliver skudt i gang efter sommerferien. Her får regionerne en økonomisk indsprøjtning på 16 millioner i år og cirka 22 millioner årligt fra 2025." Det er nu blevet ændret til: "Planen er nu i gang, og der er blevet afsat en pose penge på knap 49 millioner kroner i år og 65 millioner kroner årligt fra 2025." Derudover har vi ændret i sætningen: "Her skal det kortlægges, hvilken rolle medicinen spiller i forhold til selvmordsforsøg, og på baggrund af det skal reglerne for udlevering strammes endnu mere.", så den i stedet hedder: "Her skal det kortlægges, hvilken rolle medicinen spiller i forhold til unges selvmordsforsøg, og derefter skal man finde ud af, om reglerne for udlevering skal ændres." Verdens Bedste Nyheder beklager fejlene.

Ja. Vi har en trivselsudfordring. Men nej. Vi er ikke ved at tabe en hel generation af børn og unge på gulvet. Læs også
Udgivet

Ja. Vi har en trivselsudfordring. Men nej. Vi er ikke ved at tabe en hel generation af børn og unge på gulvet.

Medierne maler et billede af en hel ungdom i knæ. Men spørger man forskerne, har langt de fleste…

Nyt skilt skal forebygge selvmord: ”Er livet svært? Vi er her for dig.” Læs også
Udgivet

Nyt skilt skal forebygge selvmord: ”Er livet svært? Vi er her for dig.”

Hensigten med de fleste selvmord er ikke at dø men ønsket om forandring og at stoppe smerten. Nu…

Uge Sex: Danske unge skal lære, at skærmkroppen ikke er en virkelig krop Læs også
Udgivet

Uge Sex: Danske unge skal lære, at skærmkroppen ikke er en virkelig krop

Unge i Danmark bruger næsten fire timer på sociale medier hver eneste dag. Der bliver de præsenteret for…