DTU skal forske i fremtidens fødevarer
Over de næste fem år skal DTU forske i, hvordan bæredygtige fødevarer, som køderstatninger, gøres mere appetitlige.
Du er måske én af dem, der har overvejet at skifte oksebøffen i burgeren ud med en plantebøf, men ikke har gjort det endnu, fordi plantebøffen ikke ser helt lige så appetitlig ud. Det skal DTU Biosustains Center for Biobæredygtighed nu gøre noget ved. De har med en saltvandsindsprøjtning på 750 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden fået til opgave over de næste fem år at udvikle geniale ideer til, hvordan miljørigtige fødevarer kan glide nemmere ned hos forbrugerne. Det fortæller Lars Nielsen, CTO i DTU Biosustain.
”Udfordringen er at lave noget, som folk har lyst til at spise. Vi kan sagtens producere sunde og næringsrige fødevarer ud af f.eks. skimmelsvampe, men det skal have en bestemt smag og tekstur, før folk vil spise det,” fortæller han.
Læs også: Vores mad rækker længere ud end vores tallerkener
Et vigtigt skridt for klimaet
Vores madvaner er en af de helt store syndere i CO2-regnskabet, og derfor er det vigtig at udvikle mere klimavenlige alternativer til vores tallerkener. Det vil have en række fordele at rykke fødevareproduktionen fra marken ind i laboratoriet.
”Markerne kræver energitung og forurenende gødning, og vi udleder for meget CO2. Fødevareproduktionen er en kæmpe udfordring for bæredygtigheden, og måden at komme videre på er simpelthen mikrobiel produktion,” forklarer Lars Nielsen.
I forsøget på at få danskere til at spise for laboratoriedyrkede og fermenterede alternative vil DTU Biosustain blandt andet bruge lactobacillus-bakterien, som bliver brugt i mejerisektoren, men også skimmelsvamp kan spille en stor rolle på fremtidens middagsbord. Den helt store fidus bliver at få mikroorganismer til at spise restprodukter som CO2 og metan og omdanne det til sukkerstoffer, som kan indgå i en fødevareproduktion.