Mindre kød på tallerkenen: Danskerne spiser mere klimavenligt
Næsten 30 procent af danskerne køber mindre kød, når de handler, viser ny undersøgelse. Det er gode nyheder for klimaet – og de unge går i front.
På danskernes middagsbord kommer der nu flere grøntsager og færre af røde bøffer. En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser nemlig, at flere og flere danskere på kort tid har sænket deres kødforbrug. Faktisk har næsten 30 procent af danskerne reduceret deres køb af kød. Og 40 procent ud af dem, som har reduceret deres forbrug, har gjort det inden for det sidste halve år.
”Det er en positiv nyhed, og det er flere, end vi lige havde regnet med. Problemerne med kød i forhold til bæredygtighed og sundhed er noget, som er blevet talt meget om i den seneste tid, og det er mange forbrugere blevet opmærksomme på og efter eget udsagn er begyndt at agere efter,” siger Alice Grønhøj, som er lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og medforfatter af rapporten.
Det er gode nyheder for klimaet, at danskerne oftere går uden om hakkebøffen i supermarkedet, da produktionen af kød - og særligt oksekød - er en af de største klimasyndere. Det danske landbrug står for hele 22 procent af Danmarks samlede CO2 udledning – hvoraf kødproduktionen står for en stor del.
Det er fordi, at produktionen af dyret - fra fødsel til middagstallerknen - udleder store mængder af drivhusgasser. Ifølge den grønne tænketank CONCITO kræver foderet til dyrene store arealer og meget gødning. Jo større dyr, desto længere tid skal dyret vokse, hvilke medfører større udledning af drivhusgasser. Eksempelvis viser undersøgelser, at oksekød er otte gange værre for klimaet end kylling.
Læs også: Kolding bliver laboratorium for bæredygtig madindustri
Klimaet motiverer de unge
Og klimaet er da også en af de største grunde til, at danskerne har reduceret deres kødforbrug, viser undersøgelsen.
Omkring 75 procent af dem, der har skåret ned på deres kødforbrug svarer, at hensyn til miljø, klima, sundhed og dyrevelfærd er de vigtigste motiver bag deres valg. Undersøgelsen peger på, at det særligt er de højtuddannede, folk i storbyerne, kvinder samt unge mennesker, som har valgt at reducere deres kødforbrug på grund af klimaet.
Men selvom mange danskere har reduceret deres kødforbrug, fylder kød stadig i kostplanen. Ud af dem, som har skåret ned i deres forbrug, spiser en tredjedel stadig kød hver dag. Og det kræver tid at få reduceret kødforbruget endnu mere og få resten af danskerne til at fjerne mere kød fra køleskabet, forklarer Alice Grønhøj.
”At nedsætte kødforbruget kan være vanskeligt for mange. Særligt i familier. Der er mange vaner og madkundskaber, som skal ændres. Det sker jo ikke fra den ene dag til den anden”.
På trods af at kødet stadig fylder i de fleste danskeres hverdag, mener Alice Grønhøj godt, at tendensen vil fortsætte.
”Selvom det ikke er en tendens, som har ramt hele landet endnu, er det er en udvikling, som jeg forestiller mig fortsætter. Der er mange unge, som har omlagt deres kostvaner. Og det er jo dem, som i sidste ende lægger vejen for fremtiden,” siger hun.
Læs også: Snart bliver det nemmere at spise mere klimavenligt